fbpx
Terug naar overzicht

Off-site constructie : alles wat u als architect moet weten

03 maart 2020

– #1 BeterBouwen

Wat is off-site constructie?

“Off-site” werken is een constructieve denkwijze gebaseerd op het concept van prefabricage, iets wat vandaag de dag populair is. Er wordt gesteld dat één uur prefabricagewerk in de fabriek overeenkomt met vier uur werk op de bouwplaats. De off-site constructie werd eerder al toegepast op beton en hout, nu is het de beurt aan de staalframebouw. Hoe meer werk in de fabriek wordt gedaan, hoe minder keuzes er ter plaatse gemaakt moeten worden. Het ontwerp, de uitwerking en de berekeningen worden nu uitgevoerd in de fabriek, in de werkplaatsen en in de kantoren.

De belangstelling voor off-site constructie neemt toe, zeker in het licht van de huidige uitdagingen op het gebied van milieu en regelgeving. Toch wordt deze bouwmethode nogal eens verward met 3D bouwen. Er zijn twee niveaus van prefabricage te onderscheiden:

 • De prefabricage van bouwelementen: dakbedekking voor daken, gevelelementen voor energierenovatie en andere elementen van een huis. De losse ‘delen’ worden vervolgens op de bouwplaats geleverd om het uiteindelijke gebouw op te zetten. Off-site bouw is dus geldig voor 2D!
 • Modulaire oplossingen: 90% van de bouwelementen wordt in de fabriek geproduceerd en aangeleverd in 3D. Dit is het geval voor behuizingsmodules, badkamercapsules en andere tijdelijke behuizingen.

De vele voordelen van prefabricage

Denken in termen van prefabricage en niet in termen van bouwplaatswerk betekent enerzijds deelnemen aan de bouw van de toekomst en anderzijds inwinnen op het vlak van veiligheid, controle, precisie en ecologische impact:

 • Kostenbeheersing
 • Tijdsbeheer en tijdbesparing wat betreft de constructie op de bouwplaats
 • Afname van het aantal mensen ter plaatse en betere samenwerking
 • Gegarandeerde kwaliteit in een gecontroleerde omgeving: geen risico op vocht, geen lekkage, geen uitvoeringsfouten op de bouwplaats.
 • Onafhankelijkheid van weersomstandigheden
 • Algemene hinder- en overlastvermindering

Begeleid worden als architect

Wanneer uw klant kiest voor een off-site constructie en/of staalframebouw, is het inderdaad lastig om te beslissen waar te beginnen? Dan bent u niet de enige! beSteel begeleidt u in dit project en ondersteunt u door de verschillende stappen.

 1. Bouwvergunning: het verkrijgen van de nodige vergunningen (voor gevelrenovatie, goedkeuring van nieuwbouw)
 2. BIM-plannen: BIM-werkwijze en analyse van de BIM-modellen met behulp van beSteel
 3. Keuze van de bouwmaterialen: bezoek ons productiecentrum om de benodigde materialen uit te zoeken en zo te voldoen aan de eisen rondom de RC- en U-waarden.
 4. beSteel voert (indien nodig) de thermische berekeningen voor u uit
 5. Herschrijven van de plannen: omzetting van de traditionele plannen naar plannen voor staalframebouw.
 6. Wanneer de plannen goedgekeurd zijn; onderzoek en off-site constructie bij beSteel
Stappen Architect beSteel
Verkrijgen van traditionele bouwvergunningen ✔️
BIM-plannen opstellen ✔️
Keuze van bouwmaterialen ✔️ ✔️
Thermische berekeningen ✔️
Herschrijven van plannen ✔️
Onderzoek en productie ✔️

Aan de normen voldoen? De wetgeving voor off-site bouwen is gunstig

De regelgeving wordt steeds strenger op het gebied van thermische standaarden, geluidsnormen, brandveiligheid en milieu. Off-site constructie maakt het mogelijk om deze standaarden en voorschriften te controleren nog voor ze op de bouwplaats aankomen. Tegenwoordig pleit de wetgeving voor off-site bouw, die bijvoorbeeld voor gevelrenovaties sterk wordt gepromoot. beSteel biedt architecten de nodige ondersteuning bij het uitvoeren van hun projecten en bij de materiaalkeuze om zo goed mogelijk aan deze normen te voldoen.

Hoever kunnen we gaan met prefabriceren?

Prefabricage en off-site constructie gaan niet langer gepaard met architecturale beperkingen. Uw klant blijft vrij om de afwerking van zijn project te kiezen en uw creativiteit als architect wordt voortdurend bevorderd. beSteel beschikt over een volledige display met alle verschillende samenstellingen en verbindingsmethodes die te allen tijde beschikking staan tijdens het uitvoeren van uw project. De galerij helpt u bij het beantwoorden van de veel gestelde vraag : “Hoe ver kunnen we gaan met prefabriceren?”

 • Buitenschrijnwerk
 • Dak afdichting: regenschermen en tegenlatten
 • Isolatie: geluidsisolatie, thermische isolatie, enz.
 • Interieurafwerking: gipsplaat enz.
 • Buitenafwerkingen: houten panelen, houten gevelbekleding, bakstenen, pleisterwerk, enz. Geventileerde gevel, gevelstenen, gevelplaten…: alles is mogelijk met staalframebouw!

Neem contact met ons op, om de opbouwen en de next steps van u project te bespreken. We helpen u verder met meer dan 50 architecturale details!