fbpx
Terug naar overzicht

Wat is het zomercomfort van lichte constructies?

21 mei 2021

Bij lichte constructies zoals staalframebouw is het zomercomfort een aandachtspunt. Indien de plaatsing van de frames op de juiste manier gebeurt én ze worden correct verrekend, is er gelukkig geen vuiltje aan de lucht.

Bouwprojecten hebben vandaag strenge eisen wanneer men kijkt naar isolatienormen en de daarbij verwachte energieprestaties. Veel gebouwen benaderen dan ook de BEN-norm (bijna-energieneutraal) door de hoge isolatiegraad en een hoge luchtdichtheid. Vaak wordt er ook gekozen voor grote raampartijen omdat dit qua design een mooi resultaat oplevert. In combinatie met een lichte structuur zoals staalframebouw is er bij sommige bouwheren de zorg dat dit het zomercomfort niet ten goede zou komen. Maar is dat ook zo?

u-waarde

Het verbeteren van de energie-efficiëntie van onze gebouwen, wordt in eerste instantie behaald door de energieverliezen te beperken. Dat vertaalt zich in isolatienormen voor de gebouwschil, die ervoor zorgen dat de gegenereerde warmte niet verloren gaat. Een volgende stap is dan die energie op een duurzamere manier te genereren.

Wanneer een gebouw wordt ontworpen om warmte binnen te houden, moet worden bekeken hoe wordt voorkomen dat een teveel aan warmte discomfort veroorzaakt, met name in de zomer. Grote beglaasde oppervlakken met veel bezonning maken dat er een risico is op oververhitting.

Ken je materiaal

Om het zomercomfort te behouden, zijn er verschillende strategieën.

  1. Het buiten houden van de zonnewarmte door middel van (intelligente) luifels, zonneweringen, beplanting, enz…). Voor deze oplossing is er geen verschil tussen verschillende bouwmethodes. Dit is op energetisch vlak de meest interessante. Voorkomen dat ongewenste warmte binnenkomt is zinvoller dan ze te stockeren of actief weer te koelen.
  2. De opslagmassa van de binnenzijde van de constructie verhogen. Het nadeel van een zware, traditionele constructie vol beton en steen is hier een voordeel. Er is redelijk wat opslagcapaciteit in de structuur aanwezig om overtollige hitte op te slaan en pas af te geven wanneer de omgeving afkoelt. Met een paar eenvoudige ingrepen, kan de nodige inertie ook worden behaald met een lichte structuur. We lijsten ze even op:
    • Activeren van de fundering. Door de fundering aan de buitenzijde te isoleren, wordt deze massa benut voor de warmtehuishouding. Een verloren, isolerende bekisting bespaart bovendien op bekistingsmateriaal.
    • Plaatsen van cementdekvloer. De kans is groot dat er in elk geval een cementdekvloer wordt gegoten. Deze weegt per centimeter dikte al snel 15-20kg/m².
    • Verdubbel beplating van plafond. Overweeg een tweede gipskartonplaat te plaatsen voor je plafonds. Hiermee verdubbel je het gewicht en dus de opslagcapaciteit.

Gelukkig zijn we bij BeSteel gewend om te werken met architecten en aannemers die niet 100% vertrouwd zijn met staalframebouw, waardoor we onze rol als adviseur ten volle kunnen opnemen. We gaan samen met de architect op zoek naar het perfecte evenwicht tussen de architecturale verwachtingen en de kenmerken van ons product. Verder ondersteunen we de architect bij de detaillering van de opbouw en de bouwknopen aan de hand van standaard-architecturale details en projectspecifiek advies.

Hebt u na het lezen van dit artikel nog vragen? Bent u op zoek naar professioneel advies over correcte EPB-verslaggeving met het gebruik van staalframebouw? Aarzel niet om ons te contacteren, we bekijken graag hoe we u kunnen helpen met uw project.