fbpx
Terug naar overzicht

Licht staalframe en structureel staalwerk

05 januari 2024

Dichter en sterker dan elk ander materiaal, maar net zo duurzaam, is staal een populair materiaal om de duurzaamheid van gebouwen te garanderen. Het wordt onderverdeeld in twee structuren: licht staalframe en het meer traditionele structureel staalwerk.

Laten we deze twee systemen in dit artikel met elkaar vergelijken.

Première charpente métallique

Bouwen met staal: een snel, modern bouwproces.

Staalconstructies zijn over het algemeen innovatief, concurrerend, eenvoudig te installeren en duurzaam. Ze kunnen voldoen aan de eisen van elk project en de specifieke kenmerken van elk gebouw, of het nu industrieel, commercieel, tertiair of residentieel is.

Staal heeft vele voordelen:

 • Hoge sterkte-gewichtsverhouding
 • Gemakkelijk te repareren
 • Duurzaamheid en circulariteit
 • Minder afval

Er zijn verschillende soorten staal voor bouwconstructies. Warmgewalst staal is een constructie in de oude stijl, zoals je op de foto kunt zien, terwijl lichte staalconstructies recenter zijn.

Er zijn verschillende soorten staal om een constructie mee te bouwen: Warmgewalst staal met een oude techniek en licht staalconstructies van recentere datum.

Ze zijn echter heel verschillend. Lichte stalen frames zijn goedkoper, bieden meer architecturale vrijheid en zijn sneller te bouwen.

 

Vergelijking tussen licht staalframe en structureel staalwerk

De verschillen tussen elke techniek zullen je helpen om de beste techniek te kiezen voor jouw constructie en jouw project.

Lichtgewicht staalframe maken gebruik van dun, koudgewalst staal met minder materiaal.

Voor constructiestaal wordt zwaar, warmgewalst staal gebruikt.

Naast dit structurele verschil tussen de twee staalsoorten, zijn er meerdere voordelen aan elke techniek.

Constructiestaalwerk met warmgewalst staal:

Voordelen:

 • Structurele sterkte: traditionele staalconstructies bieden een hoge structurele sterkte, waardoor ze geschikt zijn voor grootschalige constructies met grote overspanningen.
 • Duurzaamheid: Het heeft een hoge duurzaamheid en is bestand tegen zware belastingen, waardoor het geschikt is voor industriële gebouwen en wolkenkrabbers.
 • Aanpassingsvermogen: Kan worden gebruikt in een verscheidenheid aan architectonische ontwerpen en complexe bouwprojecten.

Nadelen:

 • Gewicht: Zwaar staal is zwaarder, wat kan leiden tot hogere kosten voor funderingen en vooral transportkosten.
 • Initiële kosten: Vaak duurder in aanschaf en installatie dan lichtgewicht staal.
 • Bouwtijd: Bouwen met warmgewalst staal kan langer duren door de complexiteit van verbindingen en het hanteren van grote onderdelen.

beSteel staalframe:

Voordelen:

 • Magnelis staal dat corrosie voorkomt en is 7 keer sterker dan traditioneel gegalvaniseerd staal.
 • Lichtgewicht: Veel lichter dan zwaar staal, wat de funderingskosten kan verlagen en het transport kan vergemakkelijken. Vandaag de dag heeft het de beste verhouding tussen constructie en gewicht in de sector.
 • Snel en eenvoudig te bouwen: bouwen met lichtgewicht stalen frames gaat vaak sneller door het gemak waarmee onderdelen in elkaar gezet kunnen worden. Dit montagegemak betekent dat er minder arbeid nodig is. De off-site voorbereiding van de onderdelen betekent minder denkwerk tijdens de bouw. Deze off-site voorbereiding betekent minder verrassingen en inconsistenties tijdens de bouw. Deze snelheid voorkomt ook overlast voor buren en vereist geen lawaaierig gereedschap.
 • Kosten: Over het algemeen minder duur in aanschaf en installatie dan zwaar staal.
 • Architectonische veelzijdigheid: Biedt grote flexibiliteit in architectonisch ontwerp.
 • Parasismisch: Lichtgewicht staalframe heeft de meest relevante vervormings- en vervormingskracht in de bouw. De lichtheid vermindert ook aanzienlijk de amplitudes van traagheid van beweging dan welk ander materiaal dan ook.
 • Paracyclonisch: Dankzij de hoge mechanische sterkte, het lichte gewicht, de flexibiliteit, de corrosiebestendigheid en het voldoen aan bouwnormen die specifiek zijn voor orkaanzones, draagt dit aanzienlijk bij aan het minimaliseren van schade veroorzaakt door harde wind.

Nadelen :

 • Structurele sterkte: Niet zo sterk als zwaar staal, wat het gebruik in grootschalige of overspannen projecten kan beperken.
 • Duurzaamheid: Er kunnen extra coatings nodig zijn om de duurzaamheid in bepaalde omstandigheden te verbeteren, daarom gebruikt beSteel Magnelis staal.
 • Overspanningsbeperkingen: Kan overspanningsbeperkingen hebben, waardoor extra kolommen of ondersteuningselementen nodig kunnen zijn. Dit verklaart het gebruik van hybride systemen bij beSteel, met warmgewalste stalen balken in een licht stalen frame.

Bouwen als nooit tevoren

Deze technologie stelt ons in staat om betere hybride constructies te bouwen met een combinatie van metalen frames en nieuwe isolatiemethoden die we vandaag bij BuildUp aan het ontwikkelen zijn.

Ons doel is snelle, lichte, uiterst duurzame en kostenefficiënte projecten verwezelijken.

Vandaag kunt u met ons Retrofit product uw gebouwen van buitenaf isoleren en renoveren – lees hier meer. In de toekomst zal ons Totalfit-product beSteel metal framing combineren met onze Retrofit-panelen om te bouwen zoals nooit tevoren.