fbpx
Terug naar overzicht

Brandwerendheid van staalframe

04 januari 2022

De brandwerendheid van staalframe is een van de vele voordelen van deze bouwmethode. De veiligheidsprestaties van staal zijn een van de redenen waarom steeds meer bedrijven in deze sector kiezen voor beSteel en zijn producten.

Ontdek in dit artikel waarom.

steel frame details

 

Brandwerendheid van staal

De manier waarop bouwmaterialen en -producten hun brandprestaties waarborgen, is essentieel om de veiligheid van mensen te garanderen in het geval van brand op de bouwplaats.

Waar materialen nog steeds worden geclassificeerd op basis van hun reactie op brand, worden bouwelementen en constructies beoordeeld op hun weerstand tegen brand.

De brandwerendheid van staalskeletbouw/staalframe is bijzonder. Met staal kan elke mate van brandwerendheid worden bereikt. Ontdek hier de andere voordelen van staalskeletbouw.

Staal brandt niet en geeft geen rook of hitte af; het is een onbrandbaar materiaal.

Bij temperaturen zoals die in een gebouwbrand kan staal echter iets van zijn stijfheid verliezen. De sterkte begint af te nemen bij 400°C en boven 550°C verliest staal geheel of gedeeltelijk zijn sterkte. Na afkoeling wordt het echter weer volledig sterk.

Résistance au feu de l'acier - températures

 

Brandclassificatie van constructies: brandwerendheid

Als grondstof is staal geclassificeerd als A1, wat het hoogste niveau is.

Bij beSteel gebruiken we Magnelis@ staal van Arcelor Mittal.

Brandtesten van producten worden uitgevoerd in overeenstemming met geharmoniseerde testmethoden, waarbij gebruik wordt gemaakt van de temperaturen en de tijdsduur die in de gestandaardiseerde brandcurve zijn gespecificeerd.

Zoals gedefinieerd door een reeks Europese normen, omvat dit verschillende tests en bijbehorende prestaties:

 • Classificatie voor brandbaarheid. Klasse A1 is onbrandbaar en het vereiste niveau kan niet worden gecombineerd met een van de hieronder vermelde aanvullende klassen.
 • Aanvullende classificatie voor rookontwikkeling, aangeduid met het symbool S.
 • Aanvullende classificatie voor brandende druppels, aangeduid met het symbool D.

 

Welke prestaties zijn vereist voor een optimale brandwerendheid?

Deze testresultaten worden omgezet in een beoordeling in de vorm van een tijdmeting die aangeeft hoeveel minuten het constructie-element brand kan weerstaan voordat de drempelwaarde voor elk criterium wordt overschreden.

 • I = isolatie
  Tijd dat het duurt om de temperatuur aan de koude zijde van het structurele element te doen stijgen met een bepaald aantal graden. Vaak wordt hier 140°C genomen, bij staalframe kunnen we hier 350°C vooropstellen, vooraleer het staal gaat vervormen.
 • E = integriteit
  Tijd dat het structurele element zijn integriteit tegen vlammen of hete gassen behoudt.
 • R = draagvermogen
  Tijd dat het relevante structurele element in staat is de optredende belastingen op te nemen in een normale brandontwikkelingsfase.
 • M = mechanisch effect
  De capaciteit van het structurele element om met mechanische impact om te gaan in een normale brand.

Een wand met REI 60 houdt bijgevolg in dat deze wand gedurende één uur brand kan weerstaan wat betreft zowel het draagvermogen, de integriteit en de isolatie.