fbpx
Terug naar overzicht

Klassieke bouw omgevormd tot snel staalframe-project

10 juni 2021

Dit project startte als een traditionele bouw, maar botste al snel op heel wat uitdagingen waarvoor staalframebouw uiteindelijk de juiste oplossingen had. Er werden staalframen structuren toegevoegd aan een oud bankgebouw dat omgevormd werd tot verschillende appartementen in het hart van de dorpskern van Schaffen (Diest – BE).

staalframes

Architect: ATLR

Aannemer: Liva Vastgoed

Projectdetails

  • Aanbouw van appartementen aan bestaand oud bankgebouw
  • Twee gesloten gebouwen
  • Focus lag op technisch complexe uitvoering
  • Realisatie van valse gevel
  • Moeilijke locatie in dorpskern waardoor snelheid van uitvoering primeert

Mark Lissens, de aannemer van dit project, ‘erfde’ dit project van een sectorcollega. De plannen werden volledig uitgetekend met een traditionele bouwstijl in gedachten. “Ik merkte al snel dat het om een complex project ging waarin verschillende uitdagende elementen samenkwamen, waarvoor ik op zoek ging naar een oplossing en die vond bij staalframebouw.”

Snelheid troef

“Omdat je werkt in een dorpskern, beschik je maar over een relatief kleine oppervlakte om te werken. Dat betekent: geen plaats voor een kraan en geen mogelijkheid om voortdurend beton aan te voeren. Daarnaast heb je ook een vergunning nodig om een druk centrum een tijdlang stil te leggen. Dat wilden we zéker niet doen. We zorgden voor een goede communicatie met de omwonenden en de overlast bleef beperkt tot een aantal weken.”

Omdat het project al een tijdje aansleep voordat Liva Vastgoed het overnam, werd snelheid nog belangrijker. Ook een goede akoestiek en brandwerende eigenschappen zijn bij appartementsbouw van groot belang en al die factoren samen brachten ons bij staalframebouw als go-to bouwtechniek.

Complex… en ook niet

Uiteindelijk is bouwen met staalframes relatief eenvoudig. Zeker als het voortraject grondig gebeurt en alle partijen die bij het proces betrokken zijn, goed op elkaar zijn afgestemd. “De oorspronkelijke plannen waren traditioneel getekend en dat heeft beSteel voor ons omgezet. Daar is wel wat rekenwerk ingekropen.”

“Daarnaast bestond de complexiteit er uit dat er structuren moesten toegevoegd worden aan een bestaande toestand die begrensd was door andere gebouwen, waardoor millimeter werk vereist was. Ook moest er een valse gevel geplaatst worden tegen een oud gebouw, afgewerkt met steenstrips. Dat kan je alleen maar realiseren door een lichte structuur te gebruiken. Er werd opnieuw een gedetailleerde 3D-scan gemaakt en daarop werd de volledige structuur aan opgemeten en op afgestemd, zodat we alle onderdelen perfect konden voorbereiden off-site en daarna laten transporteren naar de bouwwerf op het moment dat die daar nodig zijn.”

Bent u ook op zoek naar een oplossing voor de realisatie van uw ontwerp? Overweegt u staalframebouw als bouwmethode? Aarzel niet ons te contacteren. Zo weet u meteen waar u aan toe bent!

staalframes