fbpx
Terug naar overzicht

Staalframe: de beste keuze voor optoppingen

06 mei 2024

Staalframe optoppingen zijn een uitgelezen kans om een bestaand gebouw op een duurzame manier met een of meerdere verdiepingen uit te breiden en te moderniseren.

Benieuwd waarom? Lees verder en je zult het ontdekken!

I – Waarom optoppen?

We staan vandaag voor een ongekende demografische crisis. In de grote steden is het woningtekort een groeiend probleem. Door het bestaande bouwpatrimonium op te toppen verlichten we de druk op de woningmarkt en bewaren we het laatste stukje groen in steden.

Klein stukje geschiedenis:

De geschiedenis heeft ons geleerd dat terugkijken om toekomstige uitdagingen op te lossen vaak de oplossing is.

Al in de middeleeuwen werden de meeste Europese steden gebouwd met en dankzij optoppingen. Om economische en veiligheidsredenen was het verhogen van gebouwen de norm om de bewoonbare ruimte te vergroten. De stadsmuren en beschermende muren voorkwamen stedelijke verspreiding en belastingen werden alleen geheven op vierkante meters grond en niet op het aantal verdiepingen.

“Van alle bouwvergunningen die tussen 1876 en 1939 in Parijs werden afgegeven, had 18% betrekking op verhogingen”.

Het optoppen van gebouwen in Parijs werd vanaf de 17e eeuw in versterkt door nieuwe wetten en hervormingen en ging door tot de jaren 60 toen de grondregels veranderden en de ontwikkeling van optoppingen stopte.

De afgelopen decennia is er terug een gunstige verschuiving in wetgeving voor de toepassing van optoppingen. Stilaan groeit de interesse van stedenbouwkundigen en architecten terug voor deze oplossing waarbij de nadruk gelegd wordt op de optimalisatie van ruimte, stedelijke en voorstedelijke esthetiek en de belangrijkste voordelen voor de bewoners.

 

Laten we samen onze steden optimaliseren!

Het potentieel voor optoppingen in steden is enorm. En daar moeten we bij elk herbestemmings-, renovatie- en uitbreidingsproject aan denken.

Verhogen betekent niet het overbezetten, betonneren of bouwen van hoge gebouwen, maar eerder het optimaliseren van de beschikbare ruimte. Het is vooral een voordeel voor huiseigenaren, bewoners en stedenbouwkundigen.

II – Wat zijn de voordelen van verhogingen?

1. Een economisch voordeel

Dit maakt het mogelijk om nieuwe woningen te creëren die voldoen aan de laatste milieu- en energienormen met een verlaging van de energiekost. Bijkomend heeft dit een gunstig effect op de  grondlast in gebieden met hoge prijzen per m2 en een stijging van de vastgoedwaarde.

2. Een ecologisch voordeel

30% van de warmteverliezen gebeurt via het dak. Verhoging maakt dus betere isolatie van het bestaande mogelijk terwijl nieuwe ruimtes worden gecreëerd. Het biedt ook mogelijkheden voor het gebruik van hernieuwbare energieën met de installatie van zonnepanelen, groendaken of regenwateropvang.

3. Een architectonisch voordeel

Naast de uitbreiding van uw huis, gebouw of bedrijf, maakt dit het mogelijk om uw infrastructuur te moderniseren, een “gat” in het landschap op te vullen en een gebouw opnieuw te bekijken en te verbeteren.

Picture of steel frame elevation design made by beSteel team.

III – Waarom kiezen voor een stalen frame om te verhogen?

In 75% van de gevallen is het onmogelijk om het gebouw met traditionele – zware – bouwmethoden te verhogen, omdat de lasten te hoog zijn. Met de ontwikkeling van het lichtgewicht staalframe, met lijnlasten, zijn er nieuwe mogelijkheden.

Het is in dit streven naar optimalisatie, duurzaamheid en architecturale flexibiliteit dat het off-site constructiesysteem van lichte stalen constructies van beSteel vandaag een troef is voor de verhogingen van morgen. Het is de meest efficiënte oplossing om de woningtekortcrisis op te lossen.

En stalen frame biedt niet zomaar een oplossing, maar een duurzamere, innovatievere en efficiëntere oplossing!

1. Sterkte en lichtheid van stalen frames

Het is het lichtste systeem met de beste verhouding structurele prestaties/gewicht op de markt. Het maakt het dus gemakkelijker om te verhogen en in de meeste gevallen zonder de structuur van het bestaande gebouw te versterken.

2. Snelheid en efficiëntie van de constructie

De ruwbouw verloopt tot wel 40% sneller dan traditionele uitvoeringen. De droogbouwmethode maakt projectmanagement eenvoudiger met respect voor doorlooptijden en budget. Wat tot slot een gunstig effect heeft op de overlast voor de onmiddellijke omgeving.

3. Offsite productie

Off-site constructie is de toekomst van de bouw vanwege de ecologische voetafdruk (geen afval op de bouwplaats tijdens de bouw), efficiëntie (geen onderbreking van uw project op locatie met minder behoefte aan arbeidskrachten) en digitalisering die een behoefte was in onze sector.

4. Duurzaamheid en circulariteit

Staalframebouw is gemaakt van staal dat gerecycleerd is en indien nodig oneindig recyclebaar is.

Lees meer over staalframe verhogingen hier

 

Laten we de structuurgewichten vergelijken

Laten we samen kijken hoe het gewicht van een stalen frame zich verhoudt tot andere traditionele bouwmethoden, zoals hout en beton.

Comparison of the weight of steel frame and traditional construction methods.

Zoals we uit de bovenstaande vergelijking kunnen zien, is staalframe de lichtste bouwoplossing.

 

Verhoog uw gebouw op de meest efficiënte manier

Bent u klaar om een ​​positieve impact te maken in de wereld en een stalen frame te kiezen voor uw volgende gevelproject?

Contacteer ons dan hier!