fbpx
Terug naar overzicht

Win vierkante meters door uw huis te verhogen

08 april 2020

– #2 BeterBouwen

Verhoging, een hoogvliegende operatie 

Steden worden steeds drukker en dichtbevolkter – het verhogen van woningen en gebouwen is een veelvoorkomende operatie. Door een uitbreiding of het verhogen van bestaande woningen op platte daken,  kunnen nieuwe woningen worden gecreëerd!

De optimalisatie van gebouwen door gebouwen te verhogen, is sinds 1980 veelvoorkomend en is al enkele jaren succesvol in grote steden als Berlijn, Londen of Parijs, waar een ernstig tekort aan woningen bestaat. Ook op het platteland kan deze manier van bouwen aanzienlijke resultaten opleveren: bijvoorbeeld door een huis van één verdieping naar een huis met twee verdiepingen te vergroten.

De twee voordelen van een dergelijke oplossing zijn interessant: enerzijds zijn de gevolgen voor het milieu minder groot en anderzijds is de financiële bijdrage die de opwaardering van het dak oplevert, aanzienlijk.

Er zijn verschillende manieren van bouwen:

  • Met een houtskelet
  • Met beton
  • Zwaar stalen frame
  • Licht stalen frame.

Deze laatste constructiemethode – die van licht staal – voorgesteld door beSteel maakt het mogelijk om één, twee of zelfs drie verdiepingen aan een bestaand gebouw toe te voegen zonder de bestaande funderingen te moeten versterken.

Met staalframebouw is elk project om een gebouw op te trekken een kwantumsprong, om nog maar te zwijgen over de kostenbesparing, de verminderde overlast voor de buren en de duurzaamheid van de methode.

Plat dak of schuin dak: in welke gevallen kan ik de hoogte in bouwen?

Tegenwoordig kan elk type gebouw worden verhoogd: kantoren, de bovenste verdieping van een gebouw of een woning op het platteland, een plat, hellend of terrasdak… Alles is mogelijk!

Wat is er nodig om te upgraden? beSteel voert een haalbaarheidsstudie en een berekeningsnota uit en geeft vervolgens een gedetailleerde belastingsafname van de constructie. De haalbaarheid van het project wordt vervolgens gecontroleerd. beSteel heeft dankzij de staalconstructie nu aan 100% van de aanvragen voldaan.

Waarom het metalen frame? In 75% van de gevallen was het verhogen van de gebouwen onmogelijk met andere bouwmethoden: de puntbelastingen waren te hoog. Bij licht staal is er geen probleem met de zwaarte: het stalen frame vermijdt de noodzaak om de bestaande funderingen te versterken.

Advantages of elevating the building with steel frame from beSteel.

De stadia van de verhoging van gebouwen

  1. Bouwvergunningen
  2. Overeenkomst van het mede-eigendom (indien van toepassing), indien gedeeld eigendom
  3. Keuze van de bouwwijze: beSteel is hierbij betrokken. Wij voeren de haalbaarheidsstudie voor uw project uit en verwijzen u door naar de beste bouwpartner in België, Frankrijk en Nederland. Laat ons u begeleiden! Zonder de juiste begeleiding kan dit soms een hindernissenparcours zijn. In nauwe samenwerking vormen de architect, beSteel, het bouwbedrijf en de stabiliteitsingenieur een werkgroep om het kader van uw project in minder dan 8 weken op te leveren.
  4. Opening van het bestaande dak (indien nodig) en bouw van de nieuwe constructie