fbpx
Terug naar overzicht

Een optimale isolatie voor uw staalframewoning

14 september 2019

Een comfortabel en energiezuinige staalframewoning waar het aangenaam leven is, wordt verkregen door een combinatie van factoren en begint bij de keuze van de ruwbouwmethode. Kiezen voor een lichtgewicht stalen frame van beSteel voor jouw bouw/renovatieproject geeft je uitstekende isolatiewaardes en een superieur woonconfort.

EPB en staalframe

De thermische isolatie van jouw staalframewoning zorgt ervoor dat er zo min mogelijk warmte verloren gaat via de muren, het dak of de vloer. De mate waarin jouw woning moet worden geïsoleerd, wordt in België gereguleerd door de EPB-regelgeving. Er zijn drie peilers:

  • Thermische isolatie: K-, U- en R-waarden
  • Energievoordelen: E-waarde, netto-energie en hernieuwbare energie
  • Binnenklimaat: ventilatie en oververhitting

Vergelijkende tests tonen aan dat voor dezelfde thermische prestaties de muren van een staalframegebouw dunner zijn dan in traditionele bouw. Dit betekent dat de bewoonbare netto oppervlakte verhoogt. Dit resulteert in een financieel voordeel.

Dunnere wanden met licht staal

De dikte van de beSteel profielen varieert van 75 mm tot 250 mm, gecombineerd met isolatie, gevelafwerking en beplating is het mogelijk om wanden van een aanzienlijk lagere dikte te verkrijgen dan bij een traditionele constructie.

“Dit is een van de redenen waarom veel vastgoedontwikkelaars kiezen voor een lichtgewicht stalen frame. Door de dikte van muren te verminderen, verkrijg je meer vierkante meters woonoppervlakte. Dit is een zeer waardevol voordeel als je de m² prijs kent in steden als Brussel, Antwerpen, Parijs … “, vertelt Carla Harfouch, Steel Frame Analyst beSteel.

Vermijd inwendige condensatie met staalframebouw

Om een staalframe te isoleren maakt men gebruik van thermische isolatie langs de buitenkant, gecombineerd met akoestische isolatie tussen de profielen. Op deze manier worden koudebruggen vermeden. Dit is net iets anders dan in houtskeletbouw.

Doordat het staalframe aan de warme zijde van de isolatie staat, is het risico op inwendige condensatie minimaal. Om de prestatie van de wand verder op te drijven, kan een bijkomend lucht- en/of dampscherm worden geplaatst. Op deze manier wordt een gezond binnenklimaat gegarandeerd met lagere energiekosten voor de gebruiker.

Geen koudebruggen met een staalframe

Gecombineerd met de juiste materialen, biedt staalframebouw een hoogwaardige thermische isolatie. Mogelijke koudebruggen worden volledig geëlimineerd door de thermische isolatie langs de buitenkant. Deze constructiemethode zorgt ervoor dat er geen koudebruggen zijn en kan dus ook gebruikt worden voor passiefbouw.

Welke materialen kunnen worden gebruikt met licht staal?

Het uitzicht van jouw woning kan alle gewenste aspecten aannemen, rekening houdend met eventuele lokale bouwvoorschriften. Van een traditionele gevelsteen, tot moderne stalen casettes, maar ook crépi, houten gevels, volkernplaten,… alles is mogelijk met een staalframe.

Zachte isolatie zoals glaswol of minerale wol wordt gebruikt tussen de profielen. Dit zorgt voor uitstekende akoestische prestaties, maar beïnvloedt uiteraard ook de thermische isolatie van de muur. Isolatieplaten zoals PUR, EPS, PIR, XPS en ook houtvezel worden langs de buitenkant gebruikt.