fbpx
Terug naar overzicht

Voormalig klooster stijlvol opgetopt met lichtgewicht staalframes

08 april 2021

Een historisch gebouw van een nieuwe bouwlaag voorzien, zorgt voor extra uitdagingen. Je kan niet zomaar in het wilde weg een constructie toevoegen. Het gewicht speelt een belangrijke rol, zodat de druk op het bestaande gebouw maximaal beperkt wordt om risico’s te vermijden. Dat was de uitdaging waarvoor aannemer Qbusbouw stond bij de optopping van het oude kloostergebouw in de Nieuwstraat in Roosendaal (NL).

Projectdetails

  • Staalframe uitbreiding met twee nieuwe bouwlagen @ Nieuwstraat, Roosendaal (NL)
  • 5 appartementen van ca. 150m2
  • Bouwtijd optopping: 6 weken
  • Staalframebouw: dé oplossing voor binnenstedelijke uitbreidingen
  • Architecturaal en historisch aantrekkelijk ontwerp
  • Panoramisch uitzicht over Roosendaal

Hoe vergroot je de bewoonbare oppervlakte van een bestaand gebouw in een stedelijke omgeving op een lichte en snelle manier? Als gewicht een rol speelt, dan kom je al snel bij lichte staalframebouw. Die bouwmethode heeft als voordeel dat er een hele lichte lijnlast is ten opzichte van een traditioneel gebouwde uitbreiding (tot 30% lichter).

Precisie is eigen aan de beSteel-filosofie

De optopping is nauwkeurig tot op een millimeter, wat ook hier van belang was. Dat is niet per se een voordeel eigen aan staalframebouw, dat is eerder een gevolg van de manier waarop beSteel werkt. “We maken eerst een 3D-opmeting via een puntenwolk, waarna het staalframe uitgetekend wordt. Zo kunnen we de nieuwe constructie 100% laten aansluiten op de bestaande.”

Tijd was ook een belangrijke factor. “Wanneer je klassiek gaat optoppen is er zelden bewoning mogelijk in het bestaande pand. Omdat de staalconstructie heel snel water-en winddicht is, is er geen nood om de bestaande bewoning te ontruimen. De ramen worden zelfs al besteld op het moment dat de afmetingen van het frame bekend zijn waardoor de doorlooptijd gevoelig lager ligt. Ook de kosten voor de werfinrichting, zeker bij een uitbreiding in een stedelijke omgeving, zijn aanzienlijk. Dus hoe sneller de uitvoering, hoe goedkoper die is.”

Architecturale vrijheid met lichtgewicht staalframes

“Elk project wordt grondig doorgesproken met de architect en de aannemer. Elk ontwerp wordt individueel benaderd en afgestemd op de projectdetails en de specifieke verwachtingen van de klant, aannemer of architect. Om een snelle en efficiënte doorlooptijd op de werf te garanderen, is een goede voorbereiding de sleutel tot succes. Ook voor dit project ging onze begeleiding vrij ver. Vooral complexe ontwerpen, zoals deze optopping, vinden zo gemakkelijk hun weg naar beSteel.”

De architect had de vrijheid had om een ontwerp voor te leggen dat met respect voor het bestaande gebouw omging. Het resultaat is een knappe evenwichtsoefening tussen geschiedenis en moderne architectuur. “Iets wat volgens de aannemer alleen mogelijk was door het gebruik van staalframebouw. We zorgden voor een technische haalbare en betaalbare oplossing waarbij geen toegevingen in het design moesten gebeuren. Ook de snelle doorlooptijd en nauwkeurigheid waarmee we werken, werd als reden voor de samenwerking aangehaald. Daar kunnen we alleen maar fier op zijn.”

Bent u ook op zoek naar een oplossing voor de realisatie van uw ontwerp? Overweegt u staalframebouw als bouwmethode? Aarzel niet ons te contacteren. Zo weet u meteen waar u aan toe bent!