Roy van Hoorn, architect bij het Nederlandse BAAS Architecten, vertelt enthousiast over zijn ervaring met staalframes. Het architectenbureau is de laatste jaren uitgegroeid tot dé referentie wat betreft staalframebouw in Nederland met een 60-tal gelijklopende projecten. “We streven ernaar om moderne gebouwen te bouwen, die in balans zijn met hun omgeving én die ons toelaten echte droomwoningen neer te zetten. Dat lukt het best met staalframebouw.”
Modern en staalframebouw: twee handen op één buik
“Onze focus als architecten ligt op moderne architectuur. Wat dat precies is, is een breed begrip en ook een stukje subjectief. Voor ons betekent dat vooral een clean ontwerp, zonder allerlei franjes. We kiezen voor brede lijnen, veel glaspartijen, grote overkragingen en we gebruiken aantrekkelijke, hedendaagse materialen die een high-end uitstraling hebben.”
“95% van onze projecten zijn in staalframebouw, waarvan een derde appartementen, optoppingen en modulaire uitvoeringen zijn en de rest zijn particuliere woningen. De rode draad doorheen al onze projecten is die moderne architectuur. De combinatie met staalframebouw ligt dan ook erg voor de hand. Onze kennis daarvan is enorm, zodat we zo goed als elk ontwerp, hoe ambitieus en creatief ook, kunnen realiseren. Toch blijft het de vrije keuze van de klant om te kiezen voor een bepaalde bouwmethode.”

Eén met de omgeving en technisch up-to-date
“Onze visie op bouwen is heel eenvoudig: we vinden dat een huiseigenaar zich moet verbinden met de omgeving waarin hij of zij woont. Het huis dat je bouwt, is de intermediaire om dat te realiseren. Maar: het moet wel altijd leefbaar blijven. We zorgen dus steeds voor veel lichtinval, veel open ruimtes en besteden naast het ontwerp van het huis ook veel aandacht aan de interieurarchitectuur en zelfs aan het ontwerp van de tuin, om alles met elkaar in verbinding en in balans te brengen.”
“In 2011 realiseerden we onze eerste projecten in staalframebouw, waarbij ons onmiddellijk opviel dat het een kwalitatieve en flexibele methode is, die toelaat om met een hoge graad van perfectie te bouwen. We merken dat we de onmogelijkheid in de verwachtingen bij de klant kunnen wegnemen, wat toch een enorme troef is. Een staalframeproject met grote designeisen blijft meestal financieel haalbaar en er moeten architecturaal altijd minder toegevingen worden gedaan.”
“Particulieren hebben meestal geen interesse in het bouwsysteem en in het technische, maar wél in het eindresultaat. En als ze beginnen dromen, is het fijn dat je hun kan vertellen dat er met staalframebouw niets écht onmogelijk is.”
Engineering en een goede voorbereiding zijn de sleutel tot succes
“Samen met onze partner beSteel zijn we meer en meer naar de engineeringkant gegroeid. We gaan zelfs alle mogelijke elementen met elkaar integreren omdat dat op een veel efficiënter manier kan gebeuren als daar in het totaalconcept rekening mee gehouden wordt. Ook de keuze van de juiste aannemer is erg belangrijk. Meer zelfs, het hele bouwteam is van belang, essentieel zelfs. Alle bouwpartners moeten klaar staan met al hun kennis en ervaring wanneer een vergunning wordt goedgekeurd.”
“Zo kan je met een goede voorbereiding en expert engineering veel indrukwekkende zaken realiseren met staalframebouw. Denk bijvoorbeeld aan een dakrand met 4,5 meter overkraging aan een modern ontworpen villa. Of een hoek van een huis die in het niets lijkt te zweven, wat eigenlijk ook een overkraging is van 6 bij 7 meter, zonder draagkolommen, wat visueel erg aantrekkelijk is. Om zo’n zaken te verwezenlijken kan je alleen met lichtgewicht structuren werken als je daarboven nog wil verder bouwen.”
“We gebruiken staalframebouw dus ook voor optoppingen. Bij nieuwbouw voorzien we de nodige draagkracht maar bij bestaande gebouwen zijn vooral de daken niet altijd voorzien om een extra last te dragen. We werken dan met een tafelconstructie om het gewicht af te leiden naar de dragende structuren onder het dak. Je zou hier ook kunnen kiezen voor houtskeletbouw (HSB) maar de combinatie van warmgewalst staal met hout is niet ideaal. Zij hebben beiden een andere uitzettingscoëfficiënt waardoor ze anders ‘werken’. Dat zorgt voor veel scheuren. Dat is trouwens in geen enkele bouw te voorkomen. Maar met staalframebouw, mits goed geplaats, is dat tot een absoluut minimum te herleiden.”

Circulair én digitaal: met staalframebouw zit je alvast gebeiteld
“We hebben ook aandacht voor het circulaire bouwen, hoewel de vraag daar vaak komt op aangeven van de gemeenten waar we bouwen. Zij zetten vaak duurzaamheidsvereisten voorop waarop we dan moeten inspelen. Particulieren hebben daar geen echte vragen over. Het is wel zo dat alle elementen van een staalframebouw helemaal demonteerbaar en herbruikbaar zijn. Uiteindelijk is de vraag die je moet stellen: welke emissies veroorzaakt een bepaalde bouwstijl en dan zal het totaalplaatje van staalframebouw er erg voordelig uitkomen.”
“We zijn ook zeer doorgedreven met digitalisering bezig. We hebben voor elke klant een 3D-dossier dat bij elke fase wordt aangevuld en volledig geïntegreerd is met het tekenproces. Dat is vooral bij staalframebouw erg belangrijk omdat de voorbereiding en het uittekenen van het gebouw de belangrijkste fase is. Daarna op de werf, volgen we alles ook digitaal op via een tablet met speciale software. We hebben zelfs VR-brillen waarbij je al door een woning heen kan lopen, voordat ze zelfs een spade in de grond werd gestoken.”
“Een gebouw wordt bij ons eerst helemaal digitaal gebouwd in 3D. Dat geeft meer inzicht dan 2D-plannen van elke fase die uiteindelijk gewoon over elkaar gelegd worden. Dan moet je al erg vertrouwd zijn met dergelijke plannen om er nog wegwijs in te geraken, wat natuurlijk een open deur is voor menselijke fouten. Via de BIM-methode kunnen we op voorhand al alle conflictpunten gaan detecteren en uiteraard voorkomen.”
Realiseren van een droomwoning
“Bij BAAS Architecten maken we het onmogelijke mogelijk en proberen we de beleving zichtbaar te maken in een holistisch woonconcept. We willen een klant volledig ontzorgen en gaan daarin verder dan de meeste andere architecten. Wij besteden bijvoorbeeld ook veel aandacht aan de technische implementatie van een project. We laten de aannemer niet graag aan zijn lot over om dan achteraf bij een controle te moeten zeggen: breek het maar af.”
“Daarom wellicht dat we zo goed samenwerken met beSteel, omdat ook zij veel aandacht besteden aan de goede omkadering van zowel de architect als de aannemer. Wij willen, net zoals zij, dat aannemers blij worden om met ons te werken. We zijn uiteindelijk architecten die een gebouw neerzetten om een droom te verwezenlijken.”