fbpx
Terug naar overzicht

“Staalframebouw is een genot om mee te werken!”

10 juni 2021

Peter Hurkmans is gepassioneerd door staalframebouw en draagt dat enthousiasme ook vlot over. “De beste manier om iemand te overtuigen van de meerwaarde van deze bouwmethode is gewoon laten zien wat je ermee kunt”, zegt hij. “En dat is vaak erg indrukwekkend.”

“Ik ben eigenlijk altijd met bouwen en het proces daarrond bezig geweest. Toen ik staalframebouw ontdekte, was ik meteen verkocht. Het eerste woonhuis dat beSteel realiseerde met deze innovatieve bouwtechniek, plaatste ik samen met hen.”

Peter Hurkmans heeft ondertussen een negental jaren ervaring met staalframebouw: “Ik heb altijd advies en begeleiding van bouwprojecten gedaan, ook voor beSteel. Ik zorg voor de connectie tussen bouwplaats, machine en mens. Mijn doel is om de passie voor deze bouwtechniek uit te dragen en mijn kennis en ervaring met zoveel mogelijk architecten en aannemers te delen. Ik hou ook voortdurend de vinger aan de innovatiepols, zodat ik beSteel regelmatig kan adviseren over nieuwigheden die het bouwproces versnellen of gewoon beter maken.”

Staalframebouw is een toekomstbestendige bouwmethode

“Hoewel nog veel mensen de techniek moeten ontdekken, is staalframebouw voor mij alweer een traditionele manier van bouwen, waardoor ik steeds op zoek ben naar nieuwe innovaties. Dat is het leuke aan staalframebouw: met zo’n off-site oplossing kan je nog sneller en vooral nog beter bouwen. Maar de gouden regel is: de kwaliteit mag nooit lijden onder veranderingen.”

Staalframebouw is de bouwmethode die in de toekomst steeds meer naar de voorgrond zal treden. Er wordt permanent gezocht naar milieuvriendelijke alternatieven voor de traditionele manier van bouwen en dat alternatief vind je, wanneer je koudgewalst staal gaat gebruiken. “Omdat we spreken over een lichte structuur, zijn er geen zware funderingen nodig. Daarnaast is het transport van fabriek naar de werf beperkt en zijn de stalen profielen voor 100% recycleerbaar. Ook heb je bij een typische werf, nauwelijks of geen bouwafval, tot vijf keer minder dan traditionele werven. Allemaal elementen die belangrijker en belangrijker worden.”

© architectenbureau Ten Have Architectuur

Hoe maak je architecten enthousiast over staalframebouw? Laten zien wat je kan!

Met staalframebouw kan je alle kanten op. Niet alleen voor aannemers is het een genot om mee te werken. Ook voor architecten zou het meer en meer dé bouwtechniek moeten worden. “Architecten hoeven zich creatief niet in te houden omdat er zoveel mogelijk is”, zegt Hurkmans. “Grote overspanningen en overkragingen, optoppingen daar waar dat alleen mogelijk is met lichte structuren: je kan het zo gek niet bedenken, of het is wel mogelijk met staalframebouw.”

Ook is er een modulair aspect dat steeds meer aan belang zal winnen. Hurkmans: “In Nederland is er een achterstand van ongeveer 400.000 woningen, die we snel kunnen goedmaken met meer flexibele en snelle bouwmethodes zoals staalframebouw. Zo kan je dankzij het modulaire werken eerst kiezen voor een laagbouw en die vervolgens optoppen wanneer dat nodig is. Ook zou je nog verder kunnen denken en gewoon je hele huis kunnen meenemen. Je zou dan kunnen werken met een modulair funderingspakket en dus de hele oorspronkelijke vergunning hierop kunnen aanpassen. Dat is een echte oplossing. Jammer genoeg is dit nog moeilijke materie voor veel gemeenten omdat de wetgeving hierop nog niet is aangepast.”

Zelfbouwpakket geleverd met goede communicatie

De bouwonderdelen die beSteel levert, zijn altijd vergezeld van een gedetailleerde montagemap, waardoor een aannemer eigenlijk een makkelijk uit te voeren bouwpakket krijgt. Dat wil zeggen dat je rol als architect of aannemer kan evolueren naar het begeleiden van de handige doe-het-zelvers die met de juiste tools een staalframebouw perfect in mekaar kunnen schroeven. “Dat is zo”, beaamt Peter Hurkmans. “Ik heb die montagemap destijds samen met beSteel ontwikkeld, en dat past perfect in de solide communicatiestrategie die men daar hanteert. De techniek leent zich enorm tot zelfbouw, en dat segment is een nog te ontginnen markt, waarbij je als begeleidende partij weer tijd en middelen kan vrijmaken voor de meer complexe werven. Dat is een andere manier van werken, maar zal in de toekomst ook meer en meer deel gaan uitmaken van onze bouwprojecten.”

Bent u ook op zoek naar een oplossing voor de realisatie van uw ontwerp? Overweegt u staalframebouw als bouwmethode? Aarzel niet ons te contacteren. Zo weet u meteen waar u aan toe bent!