fbpx
Terug naar overzicht

Staalframe een bondgenoot in isolatie

05 augustus 2023

Bij beSteel zijn we ervan overtuigd dat lichtgewicht  staalframe een revolutie betekent in vergelijking met traditionele methodes. Wij ontwerpen en produceren onze koudgewalste staalprofielen. Hierdoor hebben we een methode kunnen ontwikkelen die een effectieve buitenisolatie combineert met een aantrekkelijk uiterlijk aan de buitenkant. Staalframe is een bondgenoot in isolatie.

Wat maakt het staalframe tot jouw bondgenoot in isolatie?

Scale in a wall - beSteel - insulation

Wat zijn de voordelen van een staalframe voor je isolatie?

Als je voor je bouw- of renovatieproject kiest voor een lichtgewicht staalframe van beSteel, krijg je uitstekende isolatiewaarden en een superieur wooncomfort.

         1. Dunnere muren met lichte staalconstructies

De dikte van de beSteel profielen varieert van 50 mm tot 250 mm; in combinatie met isolatie, gevelafwerking en gevelbekleding is het mogelijk om muren te verkrijgen met een aanzienlijk lagere dikte dan bij een traditionele bouw. Deze innovatie vergroot de netto bewoonbare oppervlakte en levert een financieel voordeel op.

“Dit is een van de redenen waarom veel projectontwikkelaars kiezen voor een lichtgewicht staalframe.  Door de dikte van de muren te verminderen, krijg je meer vierkante meters leefruimte. Dit is een zeer waardevol voordeel als je de m²-prijs kent in steden zoals Brussel, Antwerpen, Parijs, enz.”, zegt Hélène de Troostembergh, CEO bij beSteel.

        2. Minder interne condensatie

De lichte staalconstructie van beSteel maakt gebruik van thermische isolatie van buitenaf, gecombineerd met akoestische isolatie tussen de profielen. Dit is een andere manier van isoleren dan bij houtskeletbouw. Omdat het staalframe zich aan de warme kant van de isolatie bevindt, is het risico op interne condensatie minimaal. Om de prestaties van de wand verder te verbeteren, kan een extra lucht- en/of vochtbarrière worden geïnstalleerd. De positie van de barrières hangt af van de dikte van de isolatie. De keuze van de materialen en het type membraan vermijdt het risico op inwendige condensatie.

Zo wordt een gezond binnenklimaat gegarandeerd met lagere energiekosten voor de gebruiker.

        3. Geen koudebruggen

Vergelijkende tests tonen aan dat dezelfde thermische prestaties kunnen worden bereikt met dunnere muren.

In combinatie met de juiste materialen biedt een lichtgewicht staalframe een zeer effectieve thermische isolatie. Eventuele koudebruggen worden volledig geëlimineerd met externe warmte-isolatie. Deze constructiemethode zorgt ervoor dat er geen koudebruggen zijn en voldoet aan alle huidige en toekomstige normen.

Welk type isolatie moet worden gebruikt bij staalframebouw?

            1. EPB-vereisten

De thermische isolatie van je woning zorgt ervoor dat er geen warmte verloren gaat via de muren, het dak of de vloer. De mate waarin je woning geïsoleerd moet zijn, wordt in België geregeld door het EPB. Er zijn drie grote groepen vereisten voor de prestaties van gebouwen:

  • Thermische isolatie: K-, U- en R-waarden
  • Energieprestatie: E-waarde, netto-energie en hernieuwbare energiebronnen
  • Binnenklimaat: ventilatie en oververhitting

           2. Staalframe is een bondgenoot in isolatie.

Het geeft je vrijheid in samenstelling en ontwerp. De samenstelling en buitenbekleding van je huis kan elk gewenst uiterlijk aannemen, rekening houdend met eventuele lokale beperkingen. De buitengevel van je beSteel woning kan variëren van traditioneel metselwerk tot meer eigentijdse metalen omkastingen, pleisterwerk of zelfs een houten gevel.

Tussen de profielen wordt een laag “zacht” isolatiemateriaal gebruikt, zoals glaswol, minerale wol of de milieuvriendelijkere versie van houtwol. Deze techniek zorgt voor fantastische akoestische prestaties en draagt bij tot de thermische isolatie van de muren. Starre isolatiepanelen zoals PUR, EPS, PIR, XPS en ook houtvezel worden gebruikt aan de buitenkant van de beSteel structuur.

muur beSteel isolatie - creatie

Bouwen als nooit tevoren

Deze technologie stelt ons in staat om betere hybride constructies te bouwen met een combinatie van metalen frames en nieuwe isolatiemethoden die we vandaag bij BuildUp aan het ontwikkelen zijn.

Ons doel is snelle, lichte, uiterst duurzame en kostenefficiënte projecten verwezelijken. 

Vandaag kunt u met ons Retrofit product uw gebouwen van buitenaf isoleren en renoveren – lees hier meer. In de toekomst zal ons Totalfit-product beSteel metal framing combineren met onze Retrofit-panelen om te bouwen zoals nooit tevoren.