fbpx
Terug naar overzicht

Nieuwbouwwoning met veel architecturale vrijheid

15 juni 2021

Een grote nieuwbouwwoning met een loftgevoel: dat was de uitdaging voor dit project in Valkenburg (NL). Bouwheer en architect waren op zoek naar een solide basis en vonden die in de oplossing die aannemer Peter Hurkmans hen voorstelde. Via beSteel werd hun bestaande plan eenvoudig in 3D omgezet naar staalframebouw. De afwerking verliep nadien via diverse lokale aannnemers.

Architect: Max Willems

Aannemer: Peter Hurkmans

Projectdetails

  • Grote nieuwbouwwoning met specifiek design en grote glaspartijen
  • Klant wilde een stevige basisstructuur om nadien zelf af te werken
  • Doorlooptijd staalframestructuur: 8 weken
  • Valkenburg (NL)
  • Het project had een sterke digitale focus

Een nieuwbouw neerzetten via staalframebouw is eigenlijk vrij eenvoudig. Maar voor een grote nieuwbouwwoning was men op zoek naar de realisatie van een echt ‘lofthuis’ dat er dan ook nog eens uitziet als een hoevewoning. Het gebouw kreeg een T-vorm en de daken werden gecombineerd met een hoge nok en een lage nok. Omdat de architect een specifiek ontwerp voor ogen had, werd er al van bij de offertefase gekozen voor staalframes, omdat deze bouwmethode zijn designvrijheid niet zou beperken én een stevige basisstructuur voorzag om nadien zonder beperkingen te kunnen afwerken.

Staalframebouw = flexibiliteit

“Voor dit project werd er heel bewust voor staalframebouw gekozen, omdat men op zoek was naar een stevige basisstructuur die het bijzondere ontwerp zou toelaten. Dan zijn staalframes ideaal omdat er dankzij de draagkracht grote overspanningen en overkragingen mogelijk zijn.”

Er werd ook ingespeeld op een aantal uitdagingen. Zo moest er een manier bedacht worden om de verschillende daklijnen aan elkaar te bevestigen, wat achteraf gezien ook geen probleem was, dankzij de flexibiliteit van het materiaal. Er werden extra hoekelementen voorzien die vervolgens eenvoudig konden bevestigd worden aan de dakstructuur.

Grondige voorbereiding en alles digitaal

Bij een staalframebouw is de voorbereiding de kern van elk project. Alles meten, nameten en dan produceren. Wanneer alle bouwelementen klaar zijn om naar de werf te worden getransporteerd, is het daarna slechts een kwestie van assembleren. “Daarom is het ook van belang om met vertrouwde aannemers te werken zoals Peter Hurkmans. Elk project met vaste aannemers wordt makkelijker en makkelijker. We werken uiteindelijk met gepassioneerde mensen en dat is een absolute meerwaarde.”

In dit project was er een doorgedreven focus op digitalisering. “We moedigen onze aannemers altijd aan om via een tablet het project op te volgen op een BIM-platform. Het is geen evidente taak, maar zo trachten we de digitalisering uit te dragen in onze sector. Dat vraagt een mentaliteitswijziging. Gelukkig hebben we partners zoals Peter Hurkmans, die zelf voortdurend met innovatie bezig zijn en dus mee de digitalisering van onze processen aanmoedigt.”