fbpx
Terug naar overzicht

licht staalframe vs houten frame

08 november 2023

Zware structurele elementen betekenen niet dat ze beter presteren of stabieler zijn. Integendeel. Lichtgewicht constructies, zoals licht staalframe en houten frame, zijn tegenwoordig de favoriete bouwoplossingen, omdat ze milieuvriendelijker en flexibeler zijn en beter passen bij onze manier van leven.

Ontdek hoe licht staalframe een revolutie op uw bouwplaats teweeg kan brengen.

Light Steel frame house built with FastWall solution

Bouwen vandaag

Decennialang, in West-Europa zijn traditionele metselwerk-, baksteen- en cementconstructies de favoriete constructies geweest. Tegenwoordig stelt de bouwsector zich echter open voor andere bouwmethoden, of het nu gaat om ouderwetse zoals hout of moderne zoals lichtgewicht staal frame, om verschillende redenen: thermische prestaties, milieueffecten, snelheid van installatie en, bovenal, lichtheid.

Traditionele metselwerkconstructies worden als zwaar beschouwd. Maar het feit dat ze erg zwaar en dik zijn, betekent niet dat ze stabieler of draagkrachtiger zijn dan een lichtere constructie zoals een houten frame of een licht staalframe. Integendeel, zwaardere muren betekenen een veel grotere impact op funderingen of bestaande gebouwen, veel langere aanbrengtijden, droogtijden en klimatologisch beperkende aanbrengtijden, en een catastrofale impact op het milieu. 

Daarom worden lichte staalframes tegenwoordig geprezen om hun volgende eigenschappen:

 • Oneindig recyclebaar
 • Gemakkelijk op te bouwen en af te breken
 • Aanzienlijk kortere verwerkingstijd
 • Ontwerpvrijheid
 • Bestand tegen natuurrampen (seismisch en cyclonaal).
 • Materialen inert voor externe factoren
 • Structurele dichtheid

Het is deze architecturale vrijheid die architecten bijzonder graag promoten. Deze structuren zijn lichter en kneedbaarder en stellen je in staat om anders en duurzamer te bouwen.

Licht staalframe en houten frame vergelijken

Licht staalframe maakt gebruik van dun, koudgewalst staal met minder materiaal.

Houten frame maakt gebruik van hout, een materiaal dat vaak lokaal en organisch is.

Hout is het historische bouwmateriaal. Deze houtskeletbouw, die de laatste decennia is verwaarloosd, zorgt voor comfort in je leefomgeving, met behoud van van warmte en betere isolerende eigenschappen. Licht staalframe is een veel modernere constructieoplossing. Het maakt duurzaam bouwen mogelijk en overwint veel van de nadelen van hout.

Maar wat zijn de voor- en nadelen van deze twee constructies?

 

Houten frame:

Voordelen :

 • Ontwerp- en installatiegemak: Hout laat vele architecturale vormen en modulaire functies toe en is gemakkelijk te installeren.
 • Geluidsabsorptie en isolatie: Hout absorbeert geluid en isoleert op natuurlijke wijze. Dit heeft invloed op uw dagelijks comfort.
 • Weerstand: Goed behandeld hout is bestand tegen de elementen, insecten en rot.
 • Zelfvoorzienend: Het is ook mogelijk om een comfortabel huis te bouwen met alleen hout.
 • Ecologie: Hout is een hernieuwbare bron, mits het op verantwoorde wijze wordt geoogst. Over het algemeen is er minder energie nodig om hout te produceren dan voor andere bouwmaterialen. Het ontbindt ook op natuurlijke wijze en produceert geen niet-organisch afval.

Nadelen :

 • Levensduur: hout kan niet oneindig worden hergebruikt. Het einde van de levenscyclus van hout is meestal verbranding, waarbij de koolstof vrijkomt die tijdens de bewerking is vastgelegd. Behandeld hout kan niet worden gerecycled.
 • Verslechtering: Hout is een organisch element dat kan vergaan door factoren zoals UV-stralen, waterinfiltratie, brand, chemicaliën, insecten, rottende schimmels en schimmel.
 • Structuur: Hout kan dimensionale veranderingen ondergaan afhankelijk van klimatologische omstandigheden, wat soms leidt tot problemen zoals krimpen en zwellen.
 • Behandeling: De ideologie achter houten kozijnen is vaak minder glorieus dan het op papier lijkt. De verschillende behandelingen zijn vaak zeer schadelijk voor het milieu. Hout kan regelmatig onderhoud nodig hebben, waaronder schilderen of behandelen, om de duurzaamheid te garanderen.
 • Meten: De natuurlijke variatie in dichtheid en sterkte van hout kan leiden tot aanzienlijke verschillen tussen stukken in dezelfde partij, waardoor het moeilijk is om strikte precisienormen te handhaven bij de constructie. Deze variatie in sortering kan de stabiliteit en structurele prestaties van het hout beïnvloeden, waardoor zorgvuldige selectie en sortering tijdens de bouw nodig is om deze verschillen te minimaliseren.

beSteel lichtgewicht staal frame:

Voordelen :

 • Magnelis-staal Magnelis-staal voorkomt corrosie en is 7 keer sterker dan traditioneel galva.
 • Lichtgewicht: staalframe is lichter dan houtframe, waardoor het de beste verhouding tussen constructie en gewicht in de industrie heeft, wat lichtere funderingen en eenvoudige hantering op de bouwplaats mogelijk maakt.
 • Bestand: staal is niet organisch. Het wordt niet aangetast door water, schimmel of meeldauw en verandert niet na verloop van tijd. Daardoor gaat je gebouw nog jaren mee.
 • Parasismisch: Lichtgewicht staalframe heeft de meest relevante vervormings- en vervormingskracht in de bouw. De lichtheid vermindert ook aanzienlijk de amplitudes van traagheid van beweging dan welk ander materiaal dan ook.
 • Paracyclonisch: Dankzij de hoge mechanische sterkte, het lichte gewicht, de flexibiliteit, de corrosiebestendigheid en het voldoen aan bouwnormen die specifiek zijn voor orkaanzones, draagt dit aanzienlijk bij aan het minimaliseren van schade veroorzaakt door harde wind.
 • Circulariteit en duurzaamheid: staal is 100% recyclebaar zonder structureel verlies.
 • Snelheid en bouwgemak: Dit montagegemak betekent dat er minder arbeid nodig is. De off-site voorbereiding van de onderdelen betekent minder denkwerk tijdens de bouw. Deze off-site voorbereiding betekent minder verrassingen en inconsistenties tijdens de bouw. Deze snelheid voorkomt ook overlast voor buren en vereist geen lawaaierig gereedschap.

Nadelen :

 • Isolatie: Staal heeft een hoger warmtegeleidingsvermogen dan sommige andere bouwmaterialen, wat betekent dat het een bron van koudebruggen kan zijn. Deze zwakte betekent dat we op een andere manier met isolatie moeten omgaan. Volledige externe isolatie overwint al deze problemen. Externe thermische isolatie (ITE) levert echter veel interessantere resultaten op als het gaat om het voldoen aan de nieuwe bouwnormen van vandaag (RE2020).
 • Akoestiek: Akoestiek is een punt waarmee rekening moet worden gehouden bij het ontwerpen van een project, en eenvoudige oplossingen kunnen worden geïmplementeerd om buitengewone akoestische resultaten te bereiken.
 • Aanpassingen: Als het lichte staalframe eenmaal staat, kan het moeilijker zijn om ter plaatse aanpassingen te doen dan bij andere materialen zoals hout. Toch anticiperen we regelmatig op toekomstige aanpassingen, zoals de mogelijkheid om een muur te verwijderen voor een toekomstige kameruitbreiding.
 • Voorbereiding en anticipatie: Ons voordeel van het werken met een off-site ontwerpaanpak heeft geleid tot een mentaliteitsverandering bij het ontwikkelen van een project. Traditioneel worden detailvragen gesteld tijdens de ruwbouw. We moeten dus nauw samenwerken met onze klanten om alle details vanaf het begin te controleren.

Bouwen als nooit tevoren

Deze technologie stelt ons in staat om betere hybride constructies te bouwen met een combinatie van metalen frames en nieuwe isolatiemethoden die we vandaag bij BuildUp aan het ontwikkelen zijn.

Ons doel is snelle, lichte, uiterst duurzame en kostenefficiënte projecten verwezelijken.

Vandaag kunt u met ons Retrofit product uw gebouwen van buitenaf isoleren en renoveren – lees hier meer. In de toekomst zal ons Totalfit-product beSteel metal framing combineren met onze Retrofit-panelen om te bouwen zoals nooit tevoren.